Klachten

Zwangerschaps- of bekkenklachten

Het bekken is het deel van het lichaam tussen de buik en de benen. Het speelt een grote rol bij houding en beweging (bij zowel de benen als de romp). Het draagt het gewicht van het bovenlijf en beschermt de organen in de bekkenholte. Door de samenwerking van banden, spieren en gewrichten is dit een complex gebied. 

Bekkenklachten komen voornamelijk voor bij vrouwen, maar kunnen ook bij mannen aanwezig zijn. De pijn zit vaak rondom de bekkengewrichten, ter hoogte van de twee kuiltjes die vaak net boven de billen te voelen zijn. Pijn kan daarnaast ook aanwezig zijn in liezen of schaamstreek en kan het gevoel van zware benen geven. 

Verschillende oorzaken voor bekkenklachten:

  • SI-gewrichtspijn
  • Pijn aan bil of heupspieren
  • Bekkendysfunctie
  • Bekkeninstabiliteit 

Bij het onderzoeken van de gehele beweegketen kan ook naar voren komen dat een bewegingsbeperking van de heup (door bijvoorbeeld slijtage) of een verkeerde stand van de voet aanleiding kan zijn hiervoor.

De chiropractor beschikt over verschillende behandeltechnieken geschikt voor bekkenklachten, ook vooral in de zwangerschap. In de zwangerschap kunnen er pijnklachten aan het bekken ontstaan. Dit kan door de voorbereiding van het bekken op de bevalling, maar ook door een andere lichaamshouding door de toename van het gewicht. De spanningen die kunnen ontstaan in spieren, banden en gewrichten kunnen dan pijnklachten geven. Dit kan zich uitbreiden naar de lage rug, liezen en benen. 

Door een uitgebreid vragen gesprek en onderzoek zal de chiropractor in kaart brengen wat de oorzaak kan zijn van de klachten. Niet alleen de bekken maar alle beweegketens worden daarbij onderzocht.